Serrano Font | Kasia Haus in Benahavís
Kasia Haus, villa in Los Arqueros
16118
single,single-portfolio_page,postid-16118,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Kasia Haus in Benahavís (2016)

The Kasia Haus is conceived as a reaction to its situation and topography. Perched on top of its land with a resounding presence.

 

The rugged terrain where the complex is situated has given rise to houses built in disjointed sections set on the hillside producing endless changes in levels and heights. On the contrary, the house arises as a reaction to its surroundings and in anticipation of the terrain, it generates a box that tries to return to the horizontal as a proposal, rather than the verticality of the topography as a condition. The house adapts itself to its natural surroundings by way of a formal practicality that “avoids” the temptation of following the inclination imposed by nature.

 

To do this, the house has been designed in reverse, entering through the common areas, but placing the bedrooms on a lower level.   The master bedroom, which is symbolically and convincingly dimensioned, is on the upper level overhanging the swimming pool and interacting with the horizon, and also providing shade to the main living area.  The box stands on top of the bedrooms which appear as a form of stone base which is taken to be part of the ground and which enhances the concept and the box, which appears to be freestanding, as if it were something ethereal, perched there, unattached from the surrounding conditions, imposing its form, its posture, its nature as a lookout point.